Aluminium

Juliette van Bavel, atelier, foto Leo van der Velde
Foto Leo van der Velde AD

Fotografie Uitgelicht: In 2006 begint Juliette met het fotograferen van gewone alledaagse dingen die – door haar gerichtheid op de lichtval en de breking daarvan – abstracte kunstwerken worden. Sterke kleurrijke composities die interpretatie overlaten aan de geest van de beschouwer.

Maart 2013 komt daar de driedimensionale vorm bij. Juliette bedenkt een manier om de beweging en lichtval binnen de ontwerpen te vergroten en kiest voor aluminium plaatmateriaal, dat zij bewerkt in een professionele ijzerwerkplaats. Niet lang daarna hangt deze inventie voor het eerst op de opening van Beeldenpark Landgoed Duin en Kruidberg.

Fluid Breeze 1 + 2 Sculptuurpark Kunstkwekerij Hoorn
Fluid Breeze 1 + 2 Sculptuurpark Kunstkwekerij Hoorn

De rijk gekleurde sculpturen passen prachtig in het landschap waar zij tegelijk een zowel vervreemdende als harmonieuze werking hebben met de natuur.

In de beeldtaal die Juliette hiermee ontdekt heeft komen een aantal van haar eerder gebruikte elementen bij elkaar. Ze kiest voor krachtige abstracte vormen die geïnspireerd zijn op en een logisch gevolg van de afbeelding op de foto.

2014 voegt Juliette letterlijk beweging toe aan haar sculptuur en maakt een eerste kinetische versie genaamd ‘Fluid Breeze’ in de vorm van een windmolen. Kort daarop een installatie met 22 sculpturen in bomen die dansen op de wind.
Onderstaande foto’ s:  Titels : ‘Metal Current’ een serie ontwerpen gericht op vloeiende bewegingen, die refereren aan het beeld van een waterval.

  Opening Duin & Kruidberg door Minister Zalm met de sculptuur van Juliette

 

 

In 2016 maakt Juliette 3 installaties te maken voor een beeldenpark. Twee in het water en 1 in het gras. Alle drie de installaties zijn kinetisch en kunnen bewegen op de wind. De sculpturen in het water bewegen niet alleen op de fragiele buizen maar de drie kleinere aluminium platen draaien tevens om hun as. Als onderwerp koos zij familie-relaties en hun interactie.

Titels: ‘The Father, the Son’. In de cirkel ronddraaiend zien vader en zoon elkaar niet. De afstand tussen hun is stabiel maar ‘gedragen’ ze zich gelijkwaardig? Is het harmonie of is de werking tussen beide een vredespact voortkomend uit een impasse?

‘Do you shield me ?’, de zwart wit sculptuur waarbij de 3 top platen (de zgn. kinderen of gelijken) ‘kijken’ naar de grote onder plaat. In deze interactie lijken ze zich af te vragen of ze beschermd worden, kunnen worden, zijn.

‘Çan you see me ?’ de gekleurde installatie. De drie kleinere top platen kijken weg van de onder plaat en stellen de vraag: “Kun je mij zien?”  De grote plaat vraagt duidelijk de meeste aandacht en het lijkt dan ook of ‘de kinderen’ zich begeven in de schaduw van. In hoeverre vraagt hun beweging de aandacht terug te keren naar hun eigen ego en in hoeverre is hun interactie met elkaar en de moeder- vaderplaat harmonieus?

 


 

In de jaren die volgen richt Juliette’ s ontwerp zich op vloeiende bewegingen die refereren aan het beeld van een waterval.
Zij krijgen dan ook de naam ‘Metal Current’.

Uitgevoerd in verschillende afmetingen, variërend van 1 meter tot en met 3 meter hoogte. (Geschikt voor binnen en buiten).

De exposities van deze sculpturen in Beeldenpark Landgoed Duin & Kruiberg, Beeldenpark ‘Miet Air’ , Beeldenpark ‘De Kunstkwekerij’, Art imPPPuls en Galerie Artibrak zijn inmiddels allemaal afgelopen. Bezichtiging kan in Beeldhouwstudio Rijswijk.

Galerie 6: Installatie van 22 sculpturen (deels kinetisch) expositie ‘Haags Talent’ Villa Maarheeze, Wassenaar

In 2014 voegt Juliette letterlijk beweging toe aan haar sculpturen en maakt een eerste kinetische versie genaamd ‘Fluid Breeze1’ in de vorm van een windmolen. Er volgt al snel een ‘Fluid Breeze2’  Voor Villa Maarheeze creeert ze een installatie met 22 sculpturen in bomen die bewegen en 360* kunnen draaien op de wind.

 

Galerie 4: ‘Fluid Breeze 1 + 2’ (kinetisch) voor Beeldenpark Landgoed Duin & Kruidberg 2014, Santpoort

 

Galerie 5: Expositie Galerie Artibrak mei 2014

 

Galerie 3: Ontwerpen 2014 monumentaal

 

Galerie 2: Werkfoto’s ontwerpen 2014

 

Galerie 1: Beeldenpark 2013 en atelier

 

Overzicht exposities 2015 >>>