Juliette van Bavel

Puurheid, licht en beweging zijn de uitgangspunten in het werk van beeldend kunstenaar Juliette van Bavel. Zowel in de fotografie, schilderijen, beelden als poëzie vind je dit thema als bron van onderzoek en vormgeving. Juliette’s verleden als balletdanser heeft hier alles mee te maken. Het beheersen van beweging is namelijk ook een beheersen van vorm. De kracht om mogelijkheden en beperkingen van je lichaam te gebruiken is de taal van de danser. Deze mogelijkheden en onmogelijkheden kun je openbreken als beeldend kunstenaar en direct omzetten in vorm.

Juliette van Bavel, atelier, foto Leo van der Velde
Foto Leo van der Velde AD

In 2006 begint Juliette met het fotograferen van gewone alledaagse dingen die – door haar gerichtheid op de lichtval en de breking daarvan – abstracte kunstwerken worden. Sterke kleurrijke composities die interpretatie overlaten aan de geest van de beschouwer.

Maart 2013 komt daar de driedimensionale vorm bij. Juliette bedenkt een manier om de beweging en lichtval binnen de ontwerpen te vergroten en kiest voor aluminium plaatmateriaal, dat zij bewerkt in een professionele ijzerwerkplaats. Niet lang daarna hangt deze inventie voor het eerst op de opening van Beeldenpark Landgoed Duin en Kruidberg.

De rijk gekleurde sculpturen passen prachtig in het landschap waar zij tegelijk een zowel vervreemdende als harmonieuze werking hebben met de natuur.

Fluid Breeze 1 + 2 Sculptuurpark Kunstkwekerij Hoorn
Fluid Breeze 1 + 2 Sculptuurpark Kunstkwekerij Hoorn

In de beeldtaal die Juliette hiermee ontdekt heeft komen een aantal van haar eerder gebruikte elementen bij elkaar. Ze kiest voor krachtige abstracte vormen die geïnspireerd zijn op, en een logisch gevolg zijn van, de afbeelding op de foto.

2014 voegt Juliette letterlijk beweging toe aan haar sculptuur en maakt een eerste kinetische versie genaamd “Fluid Breeze” in de vorm van een windmolen. Kort daarop een installatie met 22 sculpturen in bomen die dansen op de wind.
Onderstaande foto’ s:  Titels : ‘Metal Current’ een serie ontwerpen gericht op vloeiende bewegingen, die refereren aan het beeld van een waterval.

◆ Sculpturen in aluminium >>>

◆ Sculpturen in steen >>>

◆ Fotografie >>>

Voor vragen, verkoop en/ of atelierbezoek kunt u me bellen op +31 6 42 80 60 50

CV Dans, Beeldende Kunst en Techniek Juliette van Bavel >>>